Θα μας βρείτε!

 

Μαλαγαρδή 9 (πρώην Ρούσβελτ), Κορυδαλλός

Σκακιστικές Διοργανώσεις

στην Ελλάδα

 

Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Σκακιστικές Διοργανώσεις

στον κόσμο

 

Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία
ChessBase / Σκακιστική Ειδησεογραφία
Chess24 / Σκακιστική Ειδησεογραφία

34ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  2005

 Το χρονικό διάστημα  4 – 11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο PORTO  HYDRA ( 4*), στο Πλέπι  Ερμιονίδας, το 34ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.

Το Πρωτάθλημα αυτό είχε όλες τις προδιαγραφές για να θεωρηθεί σαν ένα από τα καλύτερα που θα είχαν διεξαχθεί ποτέ. Aπό τη στιγμή μάλιστα που το ξενοδοχείο ήταν αρκετά καλό, το περιβάλλον ήταν εξαιρετικό και οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει τη μεγάλη χορηγία του ΟΠΑΠ (πρώτη φορά στα χρονικά του σκακιού στην Ελλάδα που εξασφαλιζόταν ένας τόσο μεγάλος χορηγός!!).

Aν το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και υπεύθυνος της σκακιστικής ομάδας του Π.Π.Λ.Τ.Υ. Πατρών (που είχε δηλώσει συμμετοχή και θα αγωνίζονταν στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής)  κ. Βασίλης Τζόλας, μαζί με την παραίτησή του από το Δ.Σ. της ΕΣΟ, δεν είχε τη … φαεινή ιδέα να «αναστείλει» για 5 χρόνια τη λειτουργία των δυο σκακιστικών του σωματείων της Πάτρας (Π.Π.Λ.Τ.Υ. Πατρών και Α.Ο. Τραπεζικών Πατρών), να αποσύρει την ομάδα από το Πρωτάθλημα και να «μοιράσει» τους σκακιστές της σε άλλα σωματεία της Α’ Εθνικής πού …  «έδειξαν ενδιαφέρον». 

Kαι κυρίως αν η ΕΣΟ δεν έπαιρνε απόφαση (οριακή πλειοψηφία με ψήφους 7 υπέρ και 5 κατά), στηριζόμενη σε γνωμάτευση του νομικού της συμβούλου, να επιτρέψει στους παίκτες αυτούς να αγωνιστούν αμέσως και στο Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με τα νέα τους σωματεία, διαταράσσοντας τις όποιες διαμορφωμένες ισορροπίες και τα αγωνιστικά προφίλ των ομάδων την παραμονή μόλις της έναρξης του πρωταθλήματος. Eνισχυμένες από την … ιστορία βγήκαν οι ομάδες του Σ.Ο. ΠΑΤΡΩΝ – η δεύτερη ομάδα της Πάτρας που θα συμμετείχε στο Πρωτάθλημα - και η Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, που πρόλαβαν και … «ψώνισαν» τα … φιλέτα  από τον κ. Τζόλα!!

Φυσικά όποιες ομάδες θεώρησαν ότι  θίγονταν άμεσα από την όλη μεθόδευση (Π.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, Ο.Α.Α. «ΗΡΑΚΛΕΙΟ», Φ.Ο.Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο.Φ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ  κ.α.)  κατέφυγαν στην υποβολή ενστάσεων, οι οποίες και απορρίφθηκαν και η όποια συνέχεια (αν υπάρξει τέτοια) θα πρέπει να δοθεί ενδεχομένως στο ΑΣΕΑΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών).

Όταν λοιπόν καταλάγιασε ο αναβρασμός που επικράτησε μεταξύ των ομάδων, μετά τον 2ο γύρο, το Πρωτάθλημα συνεχίστηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε με συναρπαστικές μάχες, εκπλήξεις και όμορφες παρτίδες, αναδεικνύοντας άξια πρωταθλήτρια την ομάδα του Σ.Ο.  ΚΑΒΑΛΑΣ, που έσπασε την πενταετή κυριαρχία του Α.Ο. «ΚΥΔΩΝ» ΧΑΝΙΩΝ, που κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η  «ενισχυμένη» ομάδα της Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Παράλληλα η άλλη «ενισχυμένη» ομάδα, του Σ.Ο. ΠΑΤΡΩΝ, γλίτωσε εύκολα την απειλή του υποβιβασμού, αφού κατάφερε να προκριθεί   στον όμιλο των ομάδων για τις θέσεις 1-8 και να πάρει τελικά την 7η θέση στην τελική κατάταξη.

Στον αντίποδα οι ομάδες του Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ και του ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΥ Σ.Φ. ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ συνόδευσαν την ομάδα του Π.Π.Λ.Τ.Υ. ΠΑΤΡΩΝ στον υποβιβασμό στη Β΄Εθνική (ο Π.Π.Λ.Τ.Υ.Π δε θα αγωνίζεται πια, αφού η λειτουργία του ανεστάλη για 5 χρόνια !).

Η ομάδα του Ε.Ε.Σ.  ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, πραγματοποιώντας  εξαιρετική εμφάνιση, κατέκτησε την 4η θέση, τερματίζοντας ψηλότερα από όλες τις ομάδες της Αττικής (Κορυδαλλός, Νέο Ηράκλειο, Μάτι, Περιστέρι, Παπάγου) και πετυχαίνοντας 6 νίκες και 3 ήττες στους 9 αγώνες της (έχασε μόνο από τις ομάδες που κατέκτησαν τις 3 πρώτες θέσεις, ενώ κέρδισε καθαρά όλες τις άλλες).

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μετά την κλήρωση των ομίλων της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος (το πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής διεξάγεται με τη συμμετοχή 16 δωδεκαμελών ομάδων από όλη την Ελλάδα, σε 2 φάσεις. Στην Α΄ φάση οι 16 ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους των 4 ομάδων έκαστος και παίζουν 3 αγώνες – σύστημα πουλ σε κάθε όμιλο. Στη συνέχεια και στη Β΄ φάση οι 2 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου της Α΄ φάσης απαρτίζουν τον όμιλο των ομάδων που θα αγωνιστούν μεταξύ τους για τις θέσεις 1-8, δηλ. για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, ενώ οι 2 τελευταίες κάθε ομίλου απαρτίζουν τον όμιλο των ομάδων που θα αγωνιστούν μεταξύ τους για τις θέσεις 9-16, δηλ. για να γλιτώσουν τον υποβιβασμό), η ομάδα του Ε.Ε.Σ.Κ. έπεσε στον όμιλο μαζί με τις ομάδες του Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ (ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα), της ΣΚΑΚ. ΑΚΑΔ. ΧΑΝΙΩΝ και του ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΥ  Σ.Φ. ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οι «ειδικοί» θεωρούσαν ότι ο Ε.Ε.Σ.Κ. θα «πάλευε» με τη Σ.Α. ΧΑΝΙΩΝ για το ποια ομάδα θα μείνει στο πάνω γκρούπ, δίνοντας περισσότερες τύχες στην κρητική ομάδα. Αυτό βέβαια είχε κάποια βάση γιατί η ομάδα του Ε.Ε.Σ.Κ. εμφανίζονταν αποδυναμωμένη σχετικά με τη προηγούμενη χρονιά (αφού είχαν πάρει μεταγραφή σε άλλες ομάδες ο Ν. Γαβριλάκης και ο Θ. Τσεκούρας, 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα στο περσινό πρωτάθλημα).  Στην πράξη όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Με τη σωστή ( και όχι πολυδάπανη ) ενίσχυση στις ψηλές σκακιέρες και κυρίως την αξιοποίηση του φυτώριου και των τμημάτων υποδομής του Συλλόγου, η ομάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά ομοιογενής και δεμένη (δεν είχε εμφανείς «τρύπες» σε σκακιέρες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια), ξεπέρασε εύκολα το «σκόπελο» της Α΄ φάσης πετυχαίνοντας 2 νίκες και παίρνοντας τη δεύτερη θέση στον όμιλό της (μετά το Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ), και αγωνιζόμενη στο γκρουπ για τις θέσεις 1-8 χωρίς άγχος πλέον κατέκτησε την 4η θέση, πετυχαίνοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι πέρυσι είχε κατακτήσει την 6η θέση και πρόπερσι την 5η.

 Σημαντική ενίσχυση στην 1η σκακιέρα ήταν η συμμετοχή του 25χρονου Αρμένιου γκρανμαίτρ  Karen Asrian (γκρανμαιτρ,  2611 διεθνές ΕΛΟ), που ήρθε στην Ελλάδα με νωπές τις δάφνες από τη δεύτερη θέση που πήρε στο τελευταίο πρωτάθλημα Αρμενίας (το οποίο είναι ισχυρότατο και όπου συμμετέχουν μόνο γκρανμαιτρ!) και την ισοβαθμία του στην 3η  - 9η  θέση (7ος στα μπαράζ) στο τελευταίο Ατομικό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρσοβίας (που ισοδυναμούσε με πρόκριση στο επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!). Ο Karen, με τον εξαιρετικό του χαρακτήρα και τη συνέπεια που έδειξε, αποτέλεσε σπουδαίο στήριγμα για την ομάδα, σημειώνοντας το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα του πρωταθλήματος στη σκακιέρα του με 5.5 βαθ. στους 9 αγώνες (2 νίκες και 7 ισοπαλίες – αήττητος!). Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμά του και ότι αυτό οφειλόταν στο ότι ένιωθε λίγο κουρασμένος από τον εξαντλητικό μαραθώνιο των 13 αγώνων που έδωσε για το Ατομικό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρσοβίας  λίγο πριν έρθει στην Αθήνα (οι αγώνες στη Βαρσοβία τελείωσαν στις 3/7, ταξίδεψε στις 3/7, έφτασε στην Αθήνα στις 4/7 τα χαράματα και στις 4/7 το απόγευμα ξεκίνησε η Α’ Εθνική  στο PORTO  HYDRA!!). Επίσης είπε ότι του άρεσε πάρα πολύ το κλίμα και η ατμόσφαιρα της ομάδας με όλα τα παιδιά και ότι θα ήθελε πολύ να έρθει πάλι του χρόνου, αν του το επιτρέψουν οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Ο Νίκος Σκαλκώτας βρέθηκε στη 2η σκακιέρα και με την πολύχρονη πείρα του βοήθησε την ομάδα, πετυχαίνοντας κρίσιμους βαθμούς (όπως στον 1ο γύρο, νικώντας τον Κώστα Τσαρουχά). Ο Βασίλης Κοτρότσος, Πρωταθλητής Ελλάδας Εφήβων 2004 και 2005, κράτησε την 3η σκακιέρα, αντιμετωπίζοντας ισχυρότατους αντιπάλους και σημειώνοντας σημαντικούς πόντους. Ο Κώστας Τσιάμης, μετά από 2 χρόνια απουσίας, επανήλθε στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής, έπαιξε στην 4η σκακιέρα και σημείωσε  εξαιρετικά αποτελέσματα (4.5 βαθ. σε 8 αγώνες), κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον γκρανμαιτρ  Στρ.Γρίβα και το διεθνή μαιτρ Γ. Μαστροκούκο. Ο Κώστας υποχρεώθηκε να χάσει ένα παιχνίδι γιατί έπρεπε να γυρίσει στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις για ένα μάθημα στη σχολή του (είναι 4ετής φοιτητής στη σχολή Μηχανικών Η/Υ του  Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), αλλά ταξιδεύοντας χαράματα επέστρεψε στο PORTO  HYDRA  για τον πρωινό κρίσιμο γύρο με την ομάδα του Ο.Α.Α.»ΗΡΑΚΛΕΙΟ» ΚΡΗΤΗΣ, όπου και κέρδισε το Γ. Μαστροκούκο, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα μας!!).

Σημαντική ήταν η παρουσία στη 5η σκακιέρα του πρωταθλητή Κύπρου 2005 και μέλους της Εθνικής Σκακιστικής Ομάδας του νησιού Αντώνη Αντωνίου, που ήρθε να βοηθήσει την ομάδα μας και ήταν ένας από τους τρεις Κύπριους που αγωνίστηκαν στο Πρωτάθλημα (οι άλλοι δυο ήταν ο Πάρις Κληρίδης και ο Κώστας Θεοχαρίδης, που αγωνίστηκαν με την ομάδα του Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ). Ο Αντώνης έκανε 4.5 βαθ. στους 9 αγώνες, βοηθώντας την ομάδα σε κρίσιμους αγώνες, ενώ έχασε ευκαιρία να κάνει 1.5 με 2 βαθμούς παραπάνω! Στην 6η σκακιέρα (Γυναικεία) έπαιξε η Έλλη Σπερδόκλη, που παρά την απουσία της από το αγωνιστικό σκάκι, λόγω τόσο των επαγγελματικών της υποχρεώσεων (εργάζεται στο γραφείο της FIDE  στην Αθήνα), όσο και από το γεγονός ότι ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή της Αθήνας και δίνει εξετάσεις, έκανε πολύ καλή εμφάνιση με 4βαθ. στους 9 αγώνες (κερδίζοντας και 2 πόντους ΕΛΟ!), αντιμετωπίζοντας ισχυρότατες αντιπάλους (τις γκρανμαιτρ γυναικών  Α. Μ. Μπότσαρη, Μ. Μακροπούλου, B. Trabert, τη διεθνή μαιτρ γυναικών  T. Lanchava   κ.α). Στην 7η σκακιέρα ( κορίτσι κάτω των 18 ετών ) ήταν η Ελένη Στούμπου, τελευταίο  μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας από το 2004, που προέρχονταν από τη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων και έπαιξε ικανοποιητικά. Στην 8η σκακιέρα (κορίτσι κάτω των 16 ετών) η Μαρία Οικονομοπούλου, που μερικές μέρες πριν είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Ατομικό πρωτάθλημα Κορασίδων (κάτω των 16 ετών) 2005 που έγινε στον ίδιο χώρο, με 7 βαθ. στους 9 αγώνες (το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στη σκακιέρα της στο Πρωτάθλημα), αποτέλεσε έναν από τους «σίγουρους» πόντους της ομάδας σε κάθε αγώνα! Στην 9η σκακιέρα (αγόρι ή κορίτσι κάτω των 18 ετών) έπαιξε (σαν κοινοτικός) για δεύτερη χρονιά ο 17χρονος Αυστριακός Markus Ragger (FIDE μαιτρ, 2434 ΕΛΟ!!), ο οποίος έχει δεθεί πολύ με την ομάδα και με όλα τα παιδιά και του αρέσει πάρα πολύ η χώρα μας. Ο Markus έκανε  7 βαθ. σε 8 αγώνες (έπαιξε και ένα παιχνίδι στη 2η σκακιέρα) και έκανε το καλύτερο αποτέλεσμα στη σκακιέρα του, κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το αντίστοιχο βραβείο! Στη 10η σκακιέρα (αγόρι ή κορίτσι κάτω των 16 ετών) αγωνίστηκε ο 14χρονος Άγγελος Σισμάνης, που κι αυτός μερικές μέρες πριν είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Ατομικό πρωτάθλημα Παίδων (κάτω των 14 ετών) 2005 που έγινε στον ίδιο χώρο.  Ο Άγγελος στάθηκε άτυχος γιατί παρά το εκπληκτικό αποτέλεσμα που έκανε (8.5 βαθμούς στους 9 αγώνες, ποσοστό 94.4%, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα  σε όλες τις σκακιέρες όλου του Πρωταθλήματος) έχασε το βραβείο του καλύτερου αποτελέσματος στη σκακιέρα του από τον Γ. Κανακάρη που έκανε 6 βαθ. στους 6 αγώνες που έπαιξε εκεί (ποσοστό 100%). Και ο Άγγελος όμως (όπως και ο Markus  αποτέλεσε έναν από τους «σίγουρους» πόντους της ομάδας σε κάθε αγώνα! Στην 11η σκακιέρα (αγόρι ή κορίτσι κάτω των 14 ετών) ήταν η … αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος για το Σύλλογό μας, ο 14χρονος Παναγιώτης Χριστοδούλου. Ο Παναγιώτης έκανε 5.5 βαθ. στους 9 αγώνες, παίζοντας για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής και αντιμετωπίζοντας θεωρητικά ισχυρότερους αντιπάλους (έχασε μόνο από τους Παυλίδη και Κανακάρη), ενώ  έπαιξε πολύ καλές παρτίδες. Έτσι απέδειξε ότι η δουλειά που έκανε τη φετινή χρονιά με τον προπονητή του  Αντρ. Κοφίδη στα τμήματα υποδομής του Συλλόγου ήταν πολύ καλή και ότι το μέλλον του ανήκει. Στη 12η σκακιέρα (αγόρι ή κορίτσι κάτω των 12 ετών) έπαιξε ο … Βενιαμίν της ομάδας, η 12χρονη Ελεάνα Σελλιανίτη. Κι αυτή έπαιξε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, προερχόμενη από τα τμήματα υποδομής του Συλλόγου και πρόσφερε πολύ σημαντικούς πόντους στην ομάδα, πετυχαίνοντας αποτέλεσμα πολύ καλύτερο του αναμενόμενου. Τέλος αναπληρωματικός στην ομάδα ήταν ο 17χρονος Ορέστης Νικολόπουλος, που χρειάστηκε να παίξει μόνο μια παρτίδα (που έληξε  ισόπαλη), όταν έλειψε ο Κ. Τσιάμης, αλλά βοήθησε πολύ στον τομέα της υποστήριξης (νερά, καφέδες κ.λ.π !!). Αρχηγός της ομάδας σε όλους τους αγώνες ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τάκης Νικολόπουλος, που με την παρουσία του συνέβαλε στην επιτυχημένη πορεία της ομάδας.  

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ομάδας σε κάθε γύρο ήταν :

1ος γύρος :  Σ.Α ΧΑΝΙΩΝ – Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ :  5.0 – 7.0
Πολύ σημαντικές ήταν οι νίκες του Ν. Σκαλκώτα επί του Κ. Τσαρουχά, του Β. Κοτρότσου επί του Μ. Δαρμαράκη, του Α. Αντωνίου επί του Π. Κατζουράκη  και του Π. Χριστοδούλου επί της Μαρ. Τσαρουχά, που αντιστάθμισαν τις απρόβλεπτες ήττες της Ελ. Στούμπου από την Μεν. Τσαρουχά και της Μαρ. Οικονομοπούλου από την Αντ. Χριστοδουλάκη, ενώ πολύτιμη ήταν η ισοπαλία της Ε. Σπερδόκλη με τη B. Trabert .  

2ος  γύρος : ΠΑΝΑΘΛ. Σ.Φ. ΣΥΚΕΩΝ – Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ : 4.0 – 8.0 Σπουδαίες ήταν οι νίκες της Ε. Σελλιανίτη επί του Κ. Δερμεντζή, του K. Asrian επί  του  Vl. Chuchelov, του Κ. Τσιάμη επί του Π. Βαλντέν και της Ε. Σπερδόκλη επί της Β. Μπαλούτσου.  

3ος  γύρος :  Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – Σ.Ο.  ΚΑΒΑΛΑΣ :  3.5 - 8.5 
Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με την ισοπαλία της 1ης σκακιέρας (K. Asrian – A. Sokolov ½ ) και τις νίκες των Μ. Οικονομοπούλου, M. Ragger και Α. Σισμάνη επί των Μ. Μανελίδου, Γρ. Μουρατίδη και Σαβ. Μανελίδη αντίστοιχα, ενώ μεγάλες ευκαιρίες για καλύτερο αποτέλεσμα έχασαν ο Ν. Σκαλκώτας με τον Β. Κοτρωνιά στη 2η σκακιέρα (δεν έχανε!)  και ο Α. Αντωνίου με τον Κ. Μαρκίδη στη  5η (κέρδιζε!).  

4ος  γύρος :  Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – Σ.Ο.  ΠΑΤΡΩΝ  :  8.5 – 3.5
Σημαντικές ήταν οι νίκες του Β. Κοτρότσου επί του Κ. Μουρούτη, της Ε. Σπερδόκλη επί της Mel. Ohme,  του Π. Χριστοδούλου επί του Γ. Αθανασίου και της Ε. Σελιανίτη επί του Αλ. Καραπιπέρη.
5ος  γύρος  : Ο.Α.Α. «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» – Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ : 5.0 – 7.0 Εξαιρετικές ήταν οι νίκες του Κ. Τσιάμη επί του Γ. Μαστροκούκου, της Μ. Οικονομοπούλου επί της Ζ. Ιορδανίδου, του Π. Χριστοδούλου επί του Δ. Φραγκιαδάκη και της Ε. Σελιανίτη επί του Στ. Κολομβάκη  
6ος  γύρος :  Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – Α.Ο. «ΚΥΔΩΝ» ΧΑΝΙΩΝ : 4.5 – 7.5 Σημαντικές ήταν οι νίκες του Κ. Τσιάμη επί του Στρ. Γρίβα  και του Α. Σισμάνη επί του Γ. Σταυριανάκη, όπως και οι ισοπαλίες του Α. Αντωνίου με τον Γ. Νικολαϊδη και της Ε. Σελιανίτη με την Μαρ. Φραγκάκη.  
7ος  γύρος :  Φ.Ο.ΝΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ : 5.0 – 7.0   Σημαντικές ήταν οι νίκες της Ε. Σπερδόκλη επί της Μαρ. Πετσετίδη και της Μαρ. Οικονομοπούλου επί της Μαρ. Στεφανίδη.  
8ος  γύρος :  Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : 4.5 – 7.5 Σπουδαίες ήταν οι νίκες του Α. Αντωνίου επί του Α. Βραγοτέρη και της Μαρ. Οικονομοπούλου επί της Δ. Πολύζου καθώς και η ισοπαλία του Π. Χριστοδούλου με τον Π. Πάμπαλο.  
9ος γύρος :  N.A.O. MATI ΑΤΤΙΚΗΣ – Ε.Ε.Σ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ :  3.5 – 8.5 Σημαντικές ήταν οι νίκες του K. Asrian  επί του Α. Βουλδή και του Π. Χριστοδούλου επί του Δ. Κοσμά – Λέκκα, καθώς και η ισοπαλία της Ε. Σπερδόκλη με τη Μαρ. Μακροπούλου.  

Συγκεντρωτικά  η ομάδα σημείωσε 6 νίκες και 3 ήττες, κάνοντας 58.5 πόντους επί συνόλου 108 δυνατών (12 σκακιέρες σε 9 αγώνες), δηλ. είχε ποσοστό επιτυχίας 54.2 %. Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα αυτά και η 4η θέση στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος ήταν ό,τι  καλύτερο θα μπορούσε να πετύχει η ομάδα, λαμβανομένου υπ’ όψη του εξαιρετικά χαμηλού budget που υποχρεώθηκε για μια ακόμα φορά να διαθέσει ο Σύλλογός μας για το Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.  Είναι προφανές ότι ο Σύλλογός μας δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ομάδες (Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ, Α.Ο. «ΚΥΔΩΝ»  ΧΑΝΙΩΝ , κ.α.) που έχουν το τριπλάσιο ή και μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τον δικό μας για το Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.  Για μια ακόμα φορά οι υποσχέσεις του Δήμου  για έγκαιρη επιχορήγηση έμειναν στα λόγια και ο Σύλλογος υποχρεώθηκε να καλύψει τις επιπλέον απαιτούμενες δαπάνες του Πρωταθλήματος με  τις έκτακτες εισφορές των μελών του.  Έτσι για μια ακόμα φορά καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης χορηγού της ομάδας, τουλάχιστον για το Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, που είναι η σημαντικότερη σκακιστική διοργάνωση στη χώρα μας.  

Τα ατομικά αποτελέσματα των παικτών της ομάδας ήταν : 
Α/Α ΟΝΟΜΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛ. ΠΟΣΟΣΤΟ. ΕΠΙΤΥΧ.
1. ΣΙΣΜΑΝΗΣ,  ΑΓΓΕΛΟΣ 10η 8.5β./9αγ. 94.4%
2. RAGGER,  MARKUS 9η – 2η 7.0β./9αγ. 77.8%
-. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ,  ΜΑΡΙΑ 8η 7.0β./9αγ. 77.8%
4. ASRIAN,  KAREN 1η 5.5β./9αγ. 61.1%
-. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 11η 5.5β./9αγ. 61.1%
6. ΤΣΙΑΜΗΣ,  ΚΩΣΤΑΣ 4η 4.5β./8αγ. 56.2%
7. ΑΝΤΩΝΙΟΥ,  ΑΝΤΩΝΗΣ 5η 4.5β./9αγ. 50.0%
-. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,  ΟΡΕΣΤΗΣ 9η 0.5β/1αγ. 50.0%
9. ΣΠΕΡΔΟΚΛΗ,  ΕΛΛΗ 6η 4.0β./9αγ. 44.4%
10. ΣΕΛΙΑΝΙΤΗ,  ΕΛΕΑΝΑ 12η 3.5β./9αγ. 38.9%
11. ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ,  ΒΑΣΙΛΗΣ 3η – 4η 3.0β./9αγ. 33.3%
-. ΣΤΟΥΜΠΟΥ,  ΕΛΕΝΗ 7η 3.0β./9αγ. 33.3%
13. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ,  ΝΙΚΟΣ 2η – 3η 2.0β./9αγ. 22.2%             

Στη συνέχεια αναλύοντας τους αγώνες του Πρωταθλήματος μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.  Αν χωρίσουμε τις 12 σκακιέρες στις 5 πρώτες - γενικές και τις 7 επόμενες –αναπτυξιακές, τα επιμέρους αποτελέσματα της ομάδας ήταν :  

Στις γενικές  σκακιέρες:   2 νίκες (με ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ 3.5-1.5 και με ΝΑΟ ΜΑΤΙ 3.0-2.0), 2 ισοπαλίες (2.5-2.5 με ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ) και 5 ήττες (με ΠΦΣ ΣΥΚΕΩΝ 2.0-3.0, με ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 0.5-4.5, με ΟΑΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2.0-3.0, με ΑΟ ΚΥΔΩΝ 2.0-3.0  ναι με ΕΣΘ 1.5-3.5). Συνολικά στις σκακιέρες αυτές η ομάδα έκανε 19.5 πόντους επί 45 δυνατών, δηλ. είχε ποσοστό επιτυχίας 43.3 %.  

Στις αναπτυξιακές σκακιέρες :  5 νίκες (με ΠΦΣ ΣΥΚΕΩΝ  6.0-1.0, με ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ 6.0-1.0, με ΟΑΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5.0-2.0, με ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4.5-2.5 και με ΝΑΟ ΜΑΤΙ 5.5-1.5), 1 ισοπαλία (3.5-3.5 με ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ) και 3 ήττες (με ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 3.0-4.0,  με ΑΟ ΚΥΔΩΝ 2.5-4.5 και με ΕΣΘ 3.0-4.0). Συνολικά στις σκακιέρες αυτές η ομάδα έκανε 39 πόντους επί 63 δυνατών, δηλ. είχε ποσοστό επιτυχίας 61.9 %.

Αν χωρίσουμε τις 7 αναπτυξιακές σκακιέρες στις  3  Γυναικείες και τις 4 Εφηβικές τα επιμέρους αποτελέσματα της ομάδας ήταν :  

Στις Γυναικείες σκακιέρες :  4 νίκες (με ΠΦΣ ΣΥΚΕΩΝ  3.0-0.0, με ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ 2.5-0.5,  με ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2.0-1.0 και με ΝΑΟ ΜΑΤΙ 2.5-0.5), 1 ισοπαλία (1.5-1.5 με ΟΑΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ) και 4 ήττες (με ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ 0.5-2.5,  με ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 1.0-2.0,  με ΑΟ ΚΥΔΩΝ 0.0-3.0 και με ΕΣΘ 1.0-2.0).  Συνολικά στις σκακιέρες αυτές η ομάδα έκανε 14 πόντους επί 27 δυνατών, δηλ. είχε ποσοστό επιτυχίας 51.9 %.  Στις  Εφηβικές  σκακιέρες :  7 νίκες (με ΣΑ. ΧΑΝΙΩΝ με 3.0-1.0, με ΠΦΣ ΣΥΚΕΩΝ  3.0-1.0, με ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ 3.5-0.5,  με ΟΑΑ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ  3.5-0.5, με ΑΟ ΚΥΔΩΝ 2.5-1.5, με ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2.5-1.5 και με ΝΑΟ ΜΑΤΙ 3.0-1.0) και 2 ισοπαλίες ( 2.0-2.0 με ΑΟ ΚΥΔΩΝ  και με ΕΣΘ). Συνολικά στις σκακιέρες αυτές η ομάδα έκανε 25 πόντους επί 36 δυνατών, δηλ. είχε ποσοστό επιτυχίας 69.4 %.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η καλή εμφάνιση της ομάδας στηρίχτηκε για άλλη μια φορά  (όπως συνέβη και σε όλα τα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων!) στα πολύ καλά αποτελέσματα των αναπτυξιακών μας σκακιερών (γυναικείες και εφηβικές) και ιδιαίτερα των νεανικών σκακιερών, γεγονός που αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Συλλόγου από τους προπονητές της ομάδας.

Εφέτος προωθήθηκαν από τα τμήματα του Συλλόγου και αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στην Α΄ Εθνική ο Παναγιώτης Χριστοδούλου και η Ελεάνα Σελλιανίτη, που είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Του χρόνου αναμένεται και άλλα παιδιά από τα τμήματα αυτά (Ν. Γεωργίου, Ε. Μαγκλάρα, Χ. Δραγώνας, Η. Δαλαμπέκης και Γ. Χαροκοπάκης) να αγωνιστούν στις αναπτυξιακές σκακιέρες της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι μεγάλο μερίδιο στη καλή πορεία της ομάδας στο Πρωτάθλημα  είχαν και όλοι οι συνοδοί των παιδιών,  που βρέθηκαν στο PORTO HYDRA το διάστημα των αγώνων. Οι οικογένειες Χριστοδούλου, Κοτρότσου, Σελιανίτη και η κα. Β. Οικονομοπούλου (που επέλεξαν εκούσια ή … ακούσια να  συνδυάσουν διακοπές με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των παιδιών τους!!) βρίσκονταν καθημερινά κοντά στην ομάδα, με τον τρόπο τους ενθάρρυναν όλους τους παίκτες και βοήθησαν πάρα πολύ στο εξαιρετικό κλίμα που υπήρχε ανάμεσα σε όλους, αγωνιζόμενους και μη. Και στο τέλος έμειναν όλοι ευχαριστημένοι από το πολύ καλό συνολικά αποτέλεσμα της ομάδας, αλλά και από τις διακοπές τους στο PORTO HYDRA!!

Η ευχή για του χρόνου είναι να συνεχιστεί η καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής, να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην ομάδα και να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ίσως και ένα … χορηγό!! 

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες του Πρωταθλήματος μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας:  http://www.chessfed.gr/teams2005


Σκακιστικά Νέα και μαθήματα

Σκακιστικά νέα Chess24.gr

Το blog του

ΕΕΣ Κορυδαλλού


Photo Gallery