Θα μας βρείτε!

 

Μαλαγαρδή 9 (πρώην Ρούσβελτ), Κορυδαλλός

Σκακιστικές Διοργανώσεις

στην Ελλάδα

 

Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Σκακιστικές Διοργανώσεις

στον κόσμο

 

Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία
ChessBase / Σκακιστική Ειδησεογραφία
Chess24 / Σκακιστική Ειδησεογραφία

M-TEL Masters Supertournament Sofia 11 – 22 May 2005   ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΕΤΥΧΕ !!

Αποτέλεσε πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα η πρόσκληση που έλαβα στις αρχές Απριλίου από τον Silvio Danailov, για να είμαι ο ένας από τους 3 διαιτητές στο Τουρνουά που επρόκειτο να διοργανώσει στη Σόφια της Βουλγαρίας.
 
Ο Silvio Danailov, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ο μάνατζερ του ισχυρότερου Βούλγαρου παίκτη γκραν μαιτρ Veselin Topalov (ΕΛΟ 2778), ενώ διετέλεσε μάνατζερ και του Ουκρανού γκραν μαιτρ Ruslan Ponomariov, την εποχή που αυτός αναδείχτηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής της FIDE ( 2002 ).
 
Από την εποχή του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Τρίπολη της Λιβύης ο  S. Danailov ανέφερε σε συζητήσεις που είχαμε τη προοπτική της διοργάνωσης ενός τέτοιου τουρνουά, αλλά όπως καταλαβαίνετε, αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, ούτε γίνονται κάθε μέρα.
 
Έτσι λοιπόν από το απόγευμα της 10ης Μαΐου βρισκόμουνα  σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του ξενοδοχείου Grand Hotel Sofia,  ένα πολύ καλό ξενοδοχείο πέντε αστέρων που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης. Από την είσοδό του στο ξενοδοχείο καταλάβαινε κανείς τη μεγάλη σπουδαιότητα που έδιναν όλοι εκεί στη διοργάνωση του τουρνουά. Ένας τεράστιος πίνακας βρισκόταν στην είσοδο,  ανέφερε όλους τους συμμετέχοντες και διαφήμιζε το τουρνουά και τον κύριο χορηγό του, δηλ. την εταιρία τηλεπικοινωνιών Mobitel (η αντίστοιχη Vodafone στην Ελλάδα), που είναι και η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (και τώρα σκεφτείτε πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουμε για να δούμε στην Ελλάδα τον ΟΤΕ ας πούμε, να διοργανώνει ένα τέτοιο σκακιστικό τουρνουά !). Έτσι προέκυψε και η ονομασία του τουρνουά (Μ-TEL). Επίσης δίπλα στη reception υπήρχε ένα stand της διοργάνωσης όπου έδιναν πληροφορίες για τα πάντα, ενώ πούλαγαν και εισιτήρια ( ναι, υπήρχαν και τέτοια για την είσοδο στην αίθουσα των αγώνων ! ).
 
Το τουρνουά είχε κάποια χαρακτηριστικά που το έκαναν μοναδικό.
Κατ’ αρχήν συμμετείχαν σ’ αυτό οι έξι από τους  κορυφαίους παίκτες στο κόσμο.
Ο  36χρονος Ινδός Viswanathan  Anand ( EΛO 2785 ), παγκόσμιος πρωταθλητής της FIDE του 2000, ο  30χρονος Βούλγαρος Veselin Topalov (2778), με πρόσφατη την επιτυχία του στο τουρνουά του Linares, όπου κέρδισε τον Kasparov στον τελευταίο γύρο και ισοβάθμισε μαζί του στη πρώτη θέση, o 30χρονος Ρώσος Vladimir Kramnik (2753 ), παγκόσμιος πρωταθλητής στο θεωρούμενο classical chess ( έτσι λέγονται οι ...7ωρης διάρκειας  παρτίδες !!  ), ο 34χρονος Άγγλος Michael Adams (2737 ), φιναλίστ στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIDE του 2004, η  29χρονη Oυγγαρέζα  Judith Polgar  (2732 ), η ισχυρότερη σκακίστρια στο κόσμο, που επανήλθε  μετά από απουσία ενός χρόνου, λόγω της εγκυμοσύνης και της γέννησης του πρώτου της γιου, και ο  22χρονος Ουκρανός Ruslan Ponomariov (2695 ), παγκόσμιος πρωταθλητής της FIDE του 2002. Ο Ούγγρος Peter Leko που επίσης είχε προσκληθεί, αρνήθηκε τη συμμετοχή του.
Όλοι αυτοί θα παίζανε με σύστημα πουλ διπλών συναντήσεων 10 αγώνες. ‘Έτσι το τουρνουά έβγαζε μέσο όρο ΕΛΟ των συμμετεχόντων 2747 ( δηλ. κατηγορία  20  ), γεγονός που το καθιστούσε το ισχυρότερο τουρνουά στο κόσμο για το 2005          !!
Και είναι πολύ πιθανόν ο τίτλος αυτός να παραμείνει, με δεδομένο ότι  στα επόμενα κορυφαία τουρνουά  ( στο Dortmund και  στo San Luis της Αργεντινής ) δεν αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το 2747.
Δεύτερον, ήταν το πρώτο κορυφαίο τουρνουά μετά την ανακοίνωση του αδιαφιλονίκητου Νο 1 του παγκόσμιου σκακιού  Gary  Kasparov ότι εγκαταλείπει το αγωνιστικό σκάκι και όλοι πλέον έχουν αρχίσει να σκέφτονται  το ποιος θα τον διαδεχθεί  στη κορυφή της σκακιστικής πυραμίδας. Η συγκέντρωση αυτή της σκακιστικής ελίτ θα έδινε μια καλή ευκαιρία για τις πρώτες συγκρίσεις, πριν από το τουρνουά του Dortmund τον Ιούλιο και το τουρνουά των διεκδικητών του παγκόσμιου τίτλου, που θα διοργανώσει η FIDE στην Αργεντινή τον Σεπτέμβρη.
Και τρίτο ( και σπουδαιότερο !! )    λόγω του ξεχωριστού όρου που είχε συμπεριληφθεί στη Προκήρυξη των αγώνων, ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ !!  Δηλαδή είχε καταργηθεί το άρθρο 9.1 των Κανόνων του Σκακιού .
Στηn Προκήρυξη προβλεπόταν ότι ισοπαλίες ήταν δυνατόν να γίνουν δεκτές ύστερα από τριπλή επανάληψη θέσης, σύμφωνα με τον κανόνα των 50 κινήσεων και  σε περίπτωση που προέκυπτε θεωρητικά ισόπαλη θέση, και μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Επικεφαλής Διαιτητή, ο οποίος, ανάλογα με  τη περίπτωση, θα μπορούσε να συμβουλευτεί ένα Τεχνικό Σύμβουλο, που στο τουρνουά ήταν ο Γεωργιανός γκρανμαιτρ Zurab  Azmaiparashvili, Αντιπρόεδρος της FIDE.
Έτσι λοιπόν μ’ αυτό τον τρόπο οι διοργανωτές προσπαθούσαν να αποφύγουν τις ισοπαλίες …… σαλονιού μεταξύ των παικτών, που κατά κόρον συμβαίνουν σε τέτοια κορυφαία τουρνουά ( πρόσφατο ήταν το παράδειγμα του τουρνουά Dos Hermanas στην Ισπανία, όπου ο Αζέρος T. Radjabov πήρε τη πρώτη θέση με 5.5 βαθμούς στους 9 αγώνες, κάνοντας 2 νίκες και 7 ισοπαλίες, ενώ ο δεύτερος (μαζί με άλλους 4) Z. Azmaiparashvili   έκανε 5 βαθμούς με 1 νίκη και 8 ισοπαλίες!!).
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η ιστορία της απαγόρευσης της πρότασης ισοπαλίας μεταξύ των παικτών  δεν είναι καινούργια.
Ήδη το θέμα έχει έρθει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της FIDE ( Rules and Tournament Regulations Committee ), όπου βέβαια απορρίφθηκε κατ’ αρχήν, ενώ συζητήθηκε και στη  Γενική Συνέλευση της Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών ( ACP ) στην Καλβία της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Ολυμπιάδας.
Θα ήταν όμως η πρώτη φορά που ένας τέτοιος κανονισμός θα εφαρμοζόταν σε ένα τουρνουά με τη συμμετοχή 6 από τους κορυφαίους παίκτες στο κόσμο.
Και όλοι περίμεναν  να δουν πώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο σ’ αυτούς τους παίκτες, και μάλιστα ιδιαίτερα σε κάποιους οι οποίοι είναι γνωστοί ανά την υφήλιο για τις πολλές ισοπαλίες τους ( π.χ. το παρατσούκλι του Kramnik είναι γνωστό πως είναι……Drawnik , λόγω του μεγάλου αριθμού ισοπαλιών που κάνει στα τουρνουά που παίζει !! ).
Άλλο ένα χαρακτηριστικό του τουρνουά ήταν ότι δεν υπήρχε Επιτροπή Ενστάσεων ( όπως λέμε :  Ενστάσεις δεν δεχόμαστε !! ) και η απόφαση του Επικεφαλής Διαιτητής σε οποιαδήποτε περίπτωση θα ήταν τελική.
Επίσης τα κριτήρια ισοβαθμίας ήταν κατά σειρά : 1) Αριθμός νικών, 2) το μεταξύ αποτέλεσμα, 3) το κριτήριο Berger και 4) ο αριθμός των παιγμένων κινήσεων (!!), ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας στη πρώτη θέση θα είχαμε tie breaks ( τα γνωστά rapid, blitz και sudden death παιχνίδια ).
Τέλος πρέπει να πούμε ότι δεν υπήρχαν χρηματικά έπαθλα στο τουρνουά !!
Βέβαια μη φανταστείτε ότι όλοι αυτοί οι κορυφαίοι παίκτες ήρθαν γιατί απλά τους κάλεσε ο S. Danailov (που ήταν ο Διευθυντής Αγώνων του τουρνουά), ή επειδή τους άρεσε το σύστημα των αγώνων ή η Σόφια.
Και οι 6 παίκτες πήραν τα λεγόμενα appearance fee , δηλ.  χρήματα για να έρθουν και παίξουν στο τουρνουά ( όχι έπαθλα ). Αυτά τα χρήματα διέφεραν ανάλογα τον παίκτη ( είναι το κασέ τους ), αλλά μιλάμε  ασφαλώς για πενταψήφια νούμερα ( !! ). Οι φήμες που κυκλοφόρησαν έλεγαν ότι το  ποσό αυτό έφτασε τα  300.000 ευρώ !! Με το συνολικό κόστος του τουρνουά να ξεπερνάει τα 500.000 ευρώ ( πού να βρει ο ΟΤΕ που λέγαμε πιο πάνω τόσα λεφτά ?? ).
Έτσι όλοι ήταν ευχαριστημένοι και αυτός ήταν ο λόγος που υπήρχε διάχυτη μια φιλική ατμόσφαιρα στο τουρνουά.
Φιλικές κουβεντούλες όλοι με όλους, στο πρωινό, στην ανάλυση, μετά τον αγώνα, στο εστιατόριο, μέσα και έξω από το ξενοδοχείο, υπογραφές αυτογράφων και φωτογραφήσεις με παιδιά αλλά και μεγάλους !!
Ο  Anand είχε έρθει με τη σύζυγό του Aruna, o Topalov, που ήταν ο οικοδεσπότης του τουρνουά, είχε μαζί του να τον βοηθάει στις αναλύσεις  τον ανερχόμενο αστέρα του βουλγαρικού σκακιού Ivan Cheparinov , που είχε αποκτήσει πρόσφατα τον τίτλο του γκραν μαιτρ, ο Kramnik είχε μαζί του για βοηθό τον  Αρμένιο Danielian,  o Adams είχε μαζί τη φίλη του Tara,  η Polgar είχε μαζί της για αναλυτή τον Ρουμάνο Marin, ενώ ο Ponomariov είχε έρθει μόνος του.
Επικεφαλής  Διαιτητής του τουρνουά  ήταν ο Ισπανός Joaquin Espejo, πιο γνωστός σαν διοργανωτής τουρνουά όπως το παραδοσιακό τουρνουά του Dos Hermanas και παλαιότερα του ματς Kasparov – Karpov για τον παγκόσμιο τίτλο στη Σεβίλλη.
Ο τρίτος της παρέας ήταν ο Ρώσος ( που όμως διαμένει μόνιμα στη Βοστώνη των ΗΠΑ) Boris Postovsky, γνωστότερος για το έργο του ως προπονητής.
Ο χώρος των αγώνων ήταν μια από τις αίθουσες συνεδρίων του ξενοδοχείου, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Τα 3 τραπέζια των αγώνων είχαν τοποθετηθεί σε  μια διαμορφωμένη σκηνή, για καλύτερη ορατότητα των θεατών από την υπόλοιπη αίθουσα. Οι παρτίδες προβάλλονταν μέσω ενός projector σε ένα πίνακα στο πίσω μέρος της σκηνής, ώστε οι θεατές να μπορούν παρακολουθούν και τους 3 αγώνες, ενώ υπήρχαν και 2 πίνακες μπροστά στους θεατές, όπου προβαλλόταν η ανάλυση της παρτίδας που έπαιζε σε κάθε γύρο ο Topalov ! Η ανάλυση γινόταν από τον Αμερικάνο γκραν μαιτρ Yasser Seirawan που είχε έρθει γι αυτό στη Σόφια και μεταφράζονταν στα βουλγαρικά για όσους θεατές ήθελαν να ακούνε με ακουστικά, από τον βούλγαρο γκραν μαιτρ  Evgeny Ermenkov.
Τη μετάδοση των παρτίδων ζωντανά στο διαδίκτυο είχε αναλάβει η ομάδα των Ισπανών που έχει και το τουρνουά του Dos Hermanas.
Αν σας προξενεί εντύπωση το ότι το ισπανικό ........  στοιχείο κυριαρχεί στο τουρνουά, πρέπει να αναφερθεί ότι τόσο ο S. Danailov με τον V. Topalov, όσο και άλλοι κορυφαίοι παίκτες στο κόσμο (π.χ. Anand, Shirov κ.α.), μένουν στην Ισπανία για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους (έχουν σπίτια εκεί) και επομένως έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα και τους ανθρώπους της.
Σε γενικές γραμμές η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη. Οι θεατές μπορούσαν  να παρακολουθούν τις παρτίδες και να βλέπουν και τους παίκτες.
Η προσέλευση των θεατών ήταν αρκετά μεγάλη. Τα Σαββατοκύριακα γινόταν το αδιαχώρητο ( 100 – 150 άτομα χώραγαν στην αίθουσα ), ενώ τις καθημερινές ο αριθμός έφτανε τους 30 – 50. Το εισιτήριο κόστιζε 10 λέβα ( περίπου  5 ευρώ ).
Η τηλεόραση ήταν παρούσα καθημερινά. Πέραν της βουλγαρικής, που έπαιρνε πλάνα καθ’ όλη τη διάρκεια των παρτίδων και εν συνεχεία υπήρχε και ένα μισάωρο πρόγραμμα κάθε βράδυ με πληροφορίες από το τουρνουά και αναλύσεις των παρτίδων, υπήρχαν ρώσικη, ινδική και γερμανική τηλεόραση που έπαιρναν στιγμιότυπα, ενώ ανταποκριτές από όλα τα σημαντικά σκακιστικά έντυπα ( New in Chess, 64, Sport Express, κ.λ.π. ) είχαν προσκληθεί από τους διοργανωτές με πληρωμένα τα έξοδά τους ( !! ), για να καλύψουν το τουρνουά ( από Έλληνες μόνο ο Σπύρος ο Ιλαντζής βρέθηκε στη Σόφια τις πρώτες μέρες ).
Το γραφείο τύπου της διοργάνωσης λειτούργησε άψογα.
Όλοι οι παίκτες μετά τη λήξη της παρτίδας τους πήγαιναν στην αίθουσα τύπου  και συζητούσαν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναλύοντας θέσεις.
Βέβαια η προβολή του τουρνουά και πέρα από τη τηλεόραση ήταν εξαιρετική.
Εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο( μέχρι κι εγώ έδωσα συνέντευξη στο βουλγαρικό ραδιόφωνο !! )  έκαναν εκτενείς αναφορές στη διοργάνωση, ενώ ο Topalov αντιμετωπίζονταν σαν λαϊκός ήρωας, έγινε μάλιστα δυο φορές κατά τη διάρκεια του τουρνουά εξώφυλλο σε μεγάλης κυκλοφορίας βουλγαρικά περιοδικά !
Στις 11 Μαΐου το πρωί έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου με τη παρουσία όλων των παικτών και πλήθος δημοσιογράφων, όπου το θέμα που κυριάρχησε και οι περισσότερες ερωτήσεις που έγιναν αφορούσαν στην αποχώρηση του Kasparov και στο θέμα της διαδοχής του.
Το απόγευμα έγινε η τελετή έναρξης και η κλήρωση των αριθμών του πουλ για τον κάθε παίκτη.  Νο 1 κληρώθηκε ο Kramnik, Νο 2 ο Anand, Νο 3 ο Adams,Νο 4 η Polgar, Νο 5 ο Topalov και Νο 6 ο Ponomariov.
Πολλοί είπαν ότι αυτή θα είναι και η σειρά της τελικής κατάταξης, αλλά έκαναν λάθος !!
Την επομένη 12 Μαίου στις 2.30 το μεσημέρι ξεκίνησε ο 1ος γύρος.
Ο χρόνος σκέψης ήταν 2 ώρες για τις 40 πρώτες κινήσεις, 1 ώρα για τις επόμενες 20 και μισή ώρα για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Δεν υπήρχε προστιθέμενος χρόνος και υπήρχαν 2 έλεγχοι του χρόνου πριν το τέλος της παρτίδας. Αυτό είναι το περίφημο .....….. classical chess. 7ωρες παρτίδες και όποιος αντέξει !
Και μετά βγήκε ο Kramnik και σε συνέντευξή του απέδωσε το κακό αποτέλεσμα που είχε στο τουρνουά αυτό- 4βαθ. σε 10 αγώνες - στην μεγάλη καταπόνησή του ( 10 παρτίδες μ’ αυτό το χρόνο σκέψης σε 11 μέρες ! ).
 
Τα ζευγάρια του 1ου  γύρου ήταν : Kramnik – Ponomariov, Anand – Topalov και Adams – Polgar.
Η έναρξη των αγώνων πραγματοποιήθηκε με το γνωστό τρόπο. Ο Υπουργός των Σπορ της Βουλγαρίας που παραβρέθηκε έκανε τη πρώτη κίνηση στη παρτίδα Anand – Topalov.
Η παρτίδα αυτή ήταν και η πιο συναρπαστική του 1ου γύρου.
Παίχτηκε η Αγγλική επίθεση στη βαριάντα Najdorf της Σικελικής Άμυνας, όπου ο Topalov θυσίασε πρώτος ίππο για 2 πιόνια και ο Anand  στη συνέχεια Βασίλισσα για δύο ελαφρά κομμάτια, αποκτώντας το πλεονέκτημα. Ο Kramnik, που παρακολουθούσε αυτή τη παρτίδα  παίζοντας ταυτόχρονα και τη δική του ( ! ),  είπε αργότερα στην αίθουσα τύπου ότι σ’ αυτήν «παίχτηκε το σκάκι του 23ου αιώνα» !! Ύστερα από πολλές περιπλοκές και μετά από μεγάλη προσπάθεια του Anand για νίκη που δεν απέδωσε, η παρτίδα έληξε ισόπαλη με τριπλή επανάληψη στην 60η κίνηση του Μαύρου, που βρισκόταν σε σχετική πίεση χρόνου.
Στην παρτίδα Adams – Polgar παίχτηκε η βαριάντα Paulsen στη Σικελική Άμυνα, όπου η Polgar ισοφάρισε εύκολα. Κανονικά γύρω στη 34η κίνηση οι δυο αντίπαλοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν την ισοπαλία, αν το επέτρεπαν οι κανονισμοί !! Τώρα όμως ήταν υποχρεωμένοι  να συνεχίσουν και η Polgar προσπάθησε με επικίνδυνη προώθηση των πιονιών της στη πτέρυγα του βασιλιά να πετύχει κάποιο πλεονέκτημα. Ο Adams προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη κατάσταση, αλλά η αντίπαλός του κράτησε ψύχραιμα τη θέση και η παρτίδα έληξε στην 74η κίνηση του Μαύρου με ισοπαλία, λόγω της θεωρητικά ισόπαλης θέσης που προέκυψε ( Ρ+Α εναντίον Ρ+Α ).
Στη παρτίδα Kramnik – Ponomariov είχαμε τη μοναδική νίκη της ημέρας. Παρά τις προβλέψεις των «ειδικών» περί ισοπαλίας, ο Kramnik τιμώρησε το νεωτερισμό του αντιπάλου του ( 15......., η5 ?! ) στην Άμυνα Κάρο – Καν, πήρε τη πρωτοβουλία, κέρδισε πιόνι και οδήγησε τη παρτίδα με άψογη τεχνική σε κερδισμένο φινάλε. Το παιχνίδι τελείωσε με νίκη του Λευκού στην 60η κίνησή του.
 
Ο 2ος γύρος ( Παρασκευή και 13 για τους προληπτικούς !! ) περιελάμβανε τα ζευγάρια : Ponomariov – Polgar, Topalov – Adams  και Kramnik – Anand και ήταν ειρηνικός ως προς τα αποτελέσματα  ( 3 ισοπαλίες ) αλλά όχι και ως προς τη μαχητικότητα.
Στη παρτίδα   Kramnik – Anand όπου παίχτηκε η Άμυνα Petroff, ο τελευταίος με μια εξαιρετική καινοτομία ( 20. ....., Βδ8 ! ) οδήγησε τη παρτίδα σε ισόπαλο φινάλε. Το παιχνίδι τελείωσε στην 32η κίνηση του Λευκού με ισοπαλία, λόγω της θεωρητικά ισόπαλης θέσης που προέκυψε ( με Βασιλιάδες, ετερόχρωμους Αξιωματικούς και από 5 μπλοκαρισμένα πιόνια ).
Στη παρτίδα  Topalov – Adams παίχτηκε η Anti-Marshal βαριάντα στην Ισπανική παρτίδα, όπου ο Άγγλος έπαιξε 12......, δ5 ! , θυσίασε πιόνι στη 14η κίνηση και οδήγησε  το παιχνίδι σε ισοπαλία που προέκυψε στην 26η κίνηση του Λευκού, με τριπλή επανάληψη κινήσεων.
Στη παρτίδα Ponomariov – Polgar, όπου παίχτηκε η Σικελική Άμυνα, ο νεαρός Ουκρανός προσπάθησε να ισοφαρίσει την ήττα του πρώτου γύρου, πίεσε την αντίπαλό του, κέρδισε πιόνι και αγωνίστηκε πολύ σε ένα φινάλε  ( Ρ+Π+4 πιόνια  ) εναντίον  (Ρ+Π+3 πιόνια ), κάνοντας μανούβρες και πραγματοποιώντας 43 κινήσεις( !! ) με τον Πύργο, πριν αποφασίσει στο τέλος ότι η αντίπαλός του ξέρει να κάνει ισοπαλία σε τέτοιες θέσεις. Το παιχνίδι τελείωσε στην 78η κίνηση του Μαύρου με ισοπαλία, λόγω της θεωρητικά ισόπαλης θέσης που προέκυψε ( Ρ+Π εναντίον Ρ+Π !! ).
Το συμπέρασμα των 2 πρώτων γύρων ήταν ότι το......σύστημα ( της απαγόρευσης των προτάσεων ισοπαλίας μεταξύ των παικτών ) δούλευε !!  Είχαμε βέβαια ισοπαλίες ( 5 στις 6 παρτίδες ), αλλά αυτές ήταν μαχητικότατες και με πολλές κινήσεις, και προέκυπταν όταν δεν υπήρχε πλέον άλλη δυνατότητα.
 
Ο 3ος γύρος περιελάμβανε τα ζευγάρια : Anand – Ponomariov, Adams – Kramnik  και Polgar – Topalov.
Στη παρτίδα Adams – Kramnik  συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τον Άγγλο να κερδίζει το Ρώσο τα τελευταία χρόνια ( το 2000 στο Dortmund και το 2004 Corus ). Αυτή τη φορά βέβαια ο Kramnik προσπάθησε να κερδίσει αυτός παίζοντας την Άμυνα Petroff και κάνοντας θυσία Αξιωματικού για 2 πιόνια στη 18η κίνηση, αλλά στη συνέχεια ο Adams έδωσε τη Βασίλισσά του για Πύργο, Ίππο και Αξιωματικό, ενώ ο  Kramnik είχε  2 επιπλέον ελεύθερα πιόνια στις στήλες α και β. Με εξαιρετική τεχνική και χάρις στην άριστη συνεργασία των κομματιών του ο Adams «μάζεψε» το προχωρημένο α  πιόνι και ανάγκασε τον Kramnik να εγκαταλείψει μετά την 41η κίνηση του Λευκού.
Στη παρτίδα Anand – Ponomariov παίχτηκε επίσης η Άμυνα Petroff, όπου ο Ινδός, μετά την καινοτομία του Ουκρανού ( 11......, Αδ6 ) έδωσε ένα πιόνι και έβγαλε ελεύθερο και δεμένο δ πιόνι, αλλά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημά του. Έτσι το παιχνίδι τελείωσε στην 33η κίνηση του Μαύρου ισόπαλο, με τριπλή επανάληψη κινήσεων.
Στη παρτίδα  Polgar – Topalov ο Βούλγαρος χρησιμοποίησε την Άμυνα του Βερολίνου στην Ισπανική παρτίδα,  σαν ένα ψυχολογικό όπλο εναντίον της Ουγγαρέζας, αλλά χάνοντας την ευκαιρία να κάνει θυσία του Ίππου στην 23η κίνηση, που θα οδηγούσε τελικά σε κέρδος πιονιού και σε καλές πιθανότητες νίκης, την πραγματοποίησε τελικά στην 27η, οδήγησε τη παρτίδα σε φινάλε (Ρ+Π+4 πιόνια) εναντίον (Ρ+Α+6 πιόνια) και  κατέληξε σε ισοπαλία στην 60η κίνηση του Μαύρου, με τριπλή επανάληψη κινήσεων.
 
Στον 4ο γύρο είχαμε τα ζευγάρια : Adams – Ponomariov, Polgar – Anand  και Topalov – Kramnik. Είχαμε βέβαια και πάλι 3 ισοπαλίες, αλλά  αρκετά μαχητικές, με εξαίρεση τη πρώτη.
Στη παρτίδα  Adams – Ponomariov όπου παίχτηκε μια Κάρο – Καν, είχαμε σύντομη ισοπαλία με τριπλή επανάληψη κινήσεων μετά την 27η κίνηση του Λευκού, γεγονός που έκανε τον Boris Postovsky να σχολιάσει : « οι συμμετέχοντες άρχισαν να συνηθίζουν τους νέους κανονισμούς» !!
Στη παρτίδα όμως Polgar – Anand, όπου παίχτηκε πάλι Σικελική, έγινε τρομερή μάχη. Ο Anand  έδωσε τη διαφορά για να αποκτήσει αντιπαιχνίδι, αλλά η Polgar θυσίασε ολόκληρο Πύργο για να συνεχίσει την επίθεσή της και μάζεψε αρκετά πιόνια για αντάλλαγμα. Μετά από τις αλλαγές κατάφερε να κρατήσει ένα φινάλε (Ρ+Π+5 πιόνια ) εναντίον ( Ρ+Π+Α+2 πιόνια ) και το παιχνίδι τελείωσε με ισοπαλία στην 70η κίνηση του Μαύρου, όταν και έμειναν μόνο οι 2 Βασιλιάδες στη σκακιέρα, στο α4 και στο α6 !! Ναι, το είδαμε κι αυτό !!
Στη παρτίδα  Topalov – Kramnik  παίχτηκε και πάλι η Άμυνα Petroff  ( τρίτη φορά σε 4 παιχνίδια για τον   Kramnik !! ), όπου ο Topalov αντιμετώπισε προβλήματα μετά από το 22. θ6, αλλά τελικά κατάφερε να κρατήσει ένα φινάλε  Πύργων με πιόνι λιγότερο. Το παιχνίδι τελείωσε στην 52η κίνηση του Μαύρου με ισοπαλία , λόγω της θεωρητικά ισόπαλης θέσης που προέκυψε ( Ρ+Π+η πιόνι ) εναντίον ( Ρ+Π+θ πιόνι ).
 
Στον 5ο γύρο έπαιξαν τα ζευγάρια :  Ponomariov – Topalov, Kramnik – Polgar  και Anand – Adams.
Η παρτίδα Ponomariov – Topalov αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι τους 2 παίκτες συνέδεε ο κοινός τους μάνατζερ Silvio  Danailov ( πρώην για τον   Ponomariov και νυν για τον Topalov ). Παίχτηκε μια Καταλανική, όπου προς μεγάλη έκπληξη όλων ο νεαρός Ουκρανός κατατρόπωσε τον αντίπαλό του αποτελειώνοντάς τον με ωραίο συνδυασμό σε 40 μόλις κινήσεις.
Η παρτίδα Kramnik – Polgar επιφύλαξε την ίδια τύχη για τα μαύρα. Ο  Kramnik παίζοντας για πρώτη φορά 1. δ4  στο τουρνουά και αντιμετωπίζοντας τη Νιμτσοϊνδική της Polgar απέκρουσε επιτυχώς την επίθεσή της, κέρδισε πιόνι και με το πλεονέκτημα αυτό κατάφερε να κερδίσει ένα φινάλε ( Ρ+Π+Ι+3 πιόνια ) εναντίον (Ρ+Π+Ι+1 πιόνι ). Το παιχνίδι τελείωσε στη 52η κίνηση του Λευκού με την εγκατάλειψη του Μαύρου.
Η παρτίδα Anand – Adams, όπου παίχτηκε μια συμμετρική Αγγλική,  τελείωσε με ισοπαλία στην 54η κίνηση του Λευκού, όταν και έμειναν πάνω στη σκακιέρα μόνο οι 2 βασιλιάδες, στο β4 και στο θ5 !!
Με την ολοκλήρωση λοιπόν του 5ου γύρου τελείωσε και το πρώτο μέρος του τουρνουά, με επικεφαλείς τους Kramnik και Adams που είχαν από 3 βαθμούς, ενώ ακολουθούσαν οι  Anand και Ponomariov με 2.5 βαθμούς και οι Topalov και Polgar με 2 βαθμούς.
Η τελευταία θέση του Topalov οπωσδήποτε αποτελούσε μια έκπληξη για όλο το κόσμο που παρακολουθούσε τους αγώνες.
 
Η επόμενη μέρα 17 Μαΐου ήταν ημέρα ανάπαυσης για το τουρνουά.
Η χορηγός εταιρία είχε ετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τη διαφήμισή της αλλά και για τη προώθηση του σκακιού.
Πίσω από το ξενοδοχείο των αγώνων υπήρχε ένα όμορφο πάρκο ( με σιντριβάνι,  πολύ πράσινο και πολύ κόσμο να το επισκέπτεται σε καθημερινή βάση ) που το έλεγαν  « το πάρκο των σκακιστών « !! Για τον απλό λόγο ότι εκεί πήγαιναν άνθρωποι με τις σκακιέρες τους και τα ρολόγια τους και έπαιζαν παρτίδες επί ώρες διασκεδάζοντας. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις μεγάλο αριθμό ανθρώπων να κάθεται στα παγκάκια και να παίζει παρτίδες ( μπλιτς κυρίως ), αλλά και πολλούς άλλους από πάνω τους να απολαμβάνουν τις παρτίδες και να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν κι αυτοί.
Η  Mobitel  λοιπόν φρόντισε και μετέφερε στο πάρκο δέκα μαρμάρινα τραπέζια με αποτυπωμένη σκακιέρα στην επιφάνειά τους και κομμάτια και έβαλε τον  Topalov ολόκληρο το πρωινό να δίνει αγώνες σιμουλτανέ με όποιους επιθυμούσαν να παίξουν, μεγάλους και μικρούς  !
Ήταν οπωσδήποτε μια εξαιρετική κίνηση της εταιρίας, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κόσμο !
 
Ο 6ος γύρος παίχτηκε στις 18 Μαΐου και  ήταν ο εντυπωσιακότερος του τουρνουά. Σημειώθηκαν 3 νίκες, όλες για τα Λευκά, ενώ έχασαν ταυτόχρονα Kramnik και Anand  από Ponomariov και Topalov αντίστοιχα !
Για τους λάτρεις της στατιστικής πρέπει να πούμε ότι το γεγονός της ταυτόχρονης ήττας για Kramnik και Anand είναι μεν σπάνιο φαινόμενο, αλλά έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν ! Στα τουρνουά του Corus του 2004 ( 12ος γύρος ) και του 2005 ( 2ος γύρος ) είχαμε ταυτόχρονες ήττες και για τους 2.
Στη παρτίδα Ponomariov – Kramnik  όπου παίχτηκε μια Ινδική της Βασίλισσας, ο Kramnik θυσίασε και πάλι Ίππο για να ανοίξει το κέντρο και απέκτησε ισχυρή επίθεση. Ο Ponomariov όμως αμύνθηκε με εξαιρετική ακρίβεια και κατάφερε να πάρει τη νίκη στη 45η κίνησή του και αφού ο Kramnik είχε θυσιάσει και δεύτερο κομμάτι, χωρίς όμως να αποκτήσει σοβαρό αντάλλαγμα.
Στη παρτίδα Topalov – Anand  παίχτηκε για μια ακόμη φορά εκπληκτικό σκάκι. Σε μια Ινδική της Βασίλισσας κι εδώ  ο Βούλγαρος παίκτης παρουσίασε μια ισχυρή καινοτομία ( 11. Ιεη5, συνήθως η κίνηση αυτή παίζεται λίγο αργότερα και μετά από  11. Αη2, γ5 ) που οδήγησε στην εντυπωσιακή θυσία Ίππου 14. Ι Χζ7 !! Ο Topalov δήλωσε μετά το τέλος της παρτίδας ότι εμπνεύστηκε τη κίνηση αυτή από το σιμουλτανέ της προηγούμενης μέρας στο κήπο, αλλά μάλλον δεν ήταν έτσι !!  Κάποιοι ίσως να γνωρίζουν τη βαριάντα του Γκαμπί Cohrane στην Άμυνα  Petroff ( 1.ε4, ε5, 2. Ιζ3, Ιζ6, 3. Ιχε5, δ6, 4. Ιχζ7 !! ) και ίσως να θυμούνται ότι στο μακρινό 1999 ο ίδιος ο Topalov χρησιμοποίησε τη βαριάντα αυτή εναντίον του Kramnik  σε μια παρτίδα που τελείωσε ισόπαλη. Φαίνεται λοιπόν ότι ήταν μια μάλλον καλά προετοιμασμένη καινοτομία, παρά μια έμπνευση της στιγμής. Ο Anand αμυνόμενος έκανε λάθος ( 21....., Αε7? ) και η θέση ήταν κερδισμένη για τον Βούλγαρο ήδη από τη 30η κίνηση. Ο Ινδός εγκατέλειψε τελικά μετά την 52η κίνηση του Λευκού. Ακολουθούσε ματ σε 3 κινήσεις !!
Στη παρτίδα Polgar – Adams, όπου παίχτηκε και πάλι μια Άμυνα Petroff,  ο Άγγλος γκραν μαιτρ υποτίμησε φανερά την ισχυρότερη σκακίστρια στο κόσμο και το πλήρωσε πολύ ακριβά, με την απώλεια του πόντου. Ο Adams εγκατέλειψε μετά τη 52η κίνηση των  Λευκών. Ο Topalov δήλωσε μετά το τέλος της παρτίδας το εκπληκτικό : « The points have no sex » ( Οι πόντοι δεν έχουν ...φύλο !! )
 
Ο 7ος γύρος ήταν επίσης συναρπαστικός.
Συνεχίστηκε το σερί του Topalov, ενώ ο Anand «ρέφαρε» την ήττα του προηγούμενου γύρου.
Τα ζευγάρια ήταν : Polgar – Ponomariov, Adams – Topalov  και  Anand – Kramnik.
Στη παρτίδα Polgar – Ponomariov, όπου παίχτηκε μια Ισπανική παρτίδα, αλλάχτηκαν τα πάντα ταχύτατα και το παιχνίδι τελείωσε με ισοπαλία μετά την 29η κίνηση των Λευκών, επειδή η θέση που προέκυψε ήταν θεωρητικά ισόπαλη  ( Ρ+Α+3 πιόνια ) εναντίον ( Ρ+Α+3 πιόνια ), με αξιωματικούς ετερόχρωμους.
Στη παρτίδα Adams – Topalov είχαμε τη πρώτη νίκη των Μαύρων στο τουρνουά. Σε μια ακόμη Σικελική Najdorf  ο Adams είχε πιόνι παραπάνω και υπεροχή, αλλά λίγο πριν τον πρώτο έλεγχο χρόνου έπαιξε ανακρίβειες ( 34. Ιε8 ?! και 35.Βδ2 ?! ), με αποτέλεσμα ο Topalov να αποκτήσει το πλεονέκτημα, στη συνέχεια υλικό παραπάνω και να αναγκάσει τον Adams να εγκαταλείψει μετά την 54η κίνηση του Μαύρου.
Στη παρτίδα Anand – Kramnik είχαμε την εντυπωσιακή νίκη του πρώτου σε 20 μόλις κινήσεις, όταν σε μια Άμυνα Petroff που παίχτηκε, ο Ρώσος «έστησε» κυριολεκτικά κομμάτι, απαντώντας λάθος ( και μάλιστα ύστερα από σκέψη 40 λεπτών !! ) στη καινοτομία του Ινδού 16. Βγ1 και επιτρέποντας ένα πιρούνι του λευκού Πύργου στον Ίππο και Αξιωματικό του Μαύρου. Ο  Anand είπε ότι είχε προετοιμάσει τη κίνηση αυτή με τον προπονητή του E. Ubilava, ενώ ο Kramnik δήλωσε ότι « αν πρόκειται να στήσεις, θα στήσεις σε οποιοδήποτε άνοιγμα, ακόμη και στη Petroff » !!
Στο μεταξύ με τις συνεχείς νίκες άλλαζε διαρκώς και η σειρά κατάταξης στο τουρνουά.
Ο Topalov με τις 2 νίκες του πέρασε επικεφαλής, μαζί με τον Ponomariov, με 4 βαθμούς. Ακολουθούν ο Anand και η Polgar με 3.5 βαθμούς και τελευταίοι ο Adams με τον Kramnik, που έχουν από 3 βαθμούς.
 
Ο 8ος γύρος είχε τα ζευγάρια :  Ponomariov – Anand, Kramnik – Adams και  Topalov – Polgar . Και τα 3 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.
Στη παρτίδα Ponomariov – Anand, όπου παίχτηκε μια  συμμετρική Αγγλική, ο Ponomariov κέρδισε πιόνι και προσπάθησε να κερδίσει, αλλά ο Anand, γνώστης της θεωρίας των φινάλε κράτησε την ισοπαλία, η οποία αποφασίστηκε μετά την 54η κίνηση του Λευκού, οπότε και είχαν μείνει στη σκακιέρα μόνο οι 2 Βασιλιάδες !!
Στη παρτίδα Kramnik – Adams, όπου παίχτηκε μια Ισπανική, ο Μαύρος αμύνθηκε με ακρίβεια και η ισοπαλία συμφωνήθηκε μετά την 53η κίνηση του Μαύρου, ύστερα από τριπλή επανάληψη των κινήσεων.
Στη παρτίδα Topalov – Polgar όπου παίχτηκε  Σικελική, η Polgar έπαιξε τη καινοτομία 10....., β5 !?, ο  Topalov έδωσε τη διαφορά παίρνοντας ένα πιόνι και τελικά ύστερα από συναρπαστικό παιχνίδι και από τις δυο πλευρές και απώλειες ευκαιριών εκατέρωθεν, συμφωνήθηκε ισοπαλία μετά την 68η κίνηση του Λευκού και ύστερα από τριπλή επανάληψη κινήσεων.
 
Στον 9ο γύρο είχαμε τα ζευγάρια :  Topalov – Ponomariov, Polgar – Kramnik  και  Adams – Anand.
Η παρτίδα Topalov – Ponomariov ήταν η συνάντηση που πιθανότατα θα έκρινε και τον νικητή του τουρνουά, αφού οι δυο παίκτες ήταν οι προπορευόμενοι με 4.5 βαθμούς στους 8 αγώνες. Ο Topalov είχε και ένα παραπάνω κίνητρο για να «πάρει το αίμα του πίσω», αφού ο Ponomariov ήταν ο μόνος που τον είχε κερδίσει στο πρώτο μισό του τουρνουά.
Πράγματι ο Βούλγαρος παίζοντας μια καταπληκτική παρτίδα ( Ινδική της Βασίλισσας ), με εντυπωσιακές καινοτομίες εξαιρετικά αναλυμένες, διέλυσε τον αντίπαλό του, ο οποίος είχε χαμένη θέση από τη 19η κίνηση, μολονότι είχε Πύργο και Ίππο παραπάνω !! Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε στη 30η κίνηση του Λευκού, οπότε και ο Μαύρος εγκατέλειψε.
Στη παρτίδα Polgar – Kramnik, όπου παίχτηκε και πάλι μια Petroff, οι δυο αντίπαλοι έπαιξαν προσεκτικά και το παιχνίδι τελείωσε μετά τη 44η κίνηση των λευκών με ισοπαλία επειδή προέκυψε μια θεωρητικά ισόπαλη θέση (Ρ+Ι+2 πιόνια ζ,η) εναντίον (Ρ+Ι+2 πιόνια η,θ ).
Στη παρτίδα Adams – Anand παίχτηκε και εδώ μια Petroff, όπου ο Adams επανέλαβε την καινοτομία που είχε παίξει εναντίον του  Kramnik ( 16. Αη3 ). Ο Anand όμως ήταν καλά προετοιμασμένος, πήρε γρήγορα το πλεονέκτημα, απέκλεισε τον Αξιωματικό του Λευκού και πήρε τη νίκη.  Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά την 60η κίνηση του Μαύρου, με την εγκατάλειψη του Λευκού.
Ένα γύρο πριν το τέλος  ο Topalov προηγείται πλέον μόνος του με 5.5 βαθμούς, ενώ ακολουθεί ο Anand με 5.0, ο Ponomariov και η Polgar με 4.5, ο Kramnik με 4.0 και ο Adams με 3.5.
Ο 10ος και τελευταίος γύρος του τουρνουά ξεκίνησε στις 1.30 το μεσημέρι της 22 Μαίου και είχε τα ζευγάρια :  Ponomariov – Adams, Anand – Polgar και  Kramnik – Topalov.
Στη παρτίδα Ponomariov – Adams, όπου παίχτηκε μια Ισπανική, ο Ουκρανός προσπάθησε πολύ να κερδίσει έχοντας ένα μικρό πλεονέκτημα από την αρχή, αλλά ο Άγγλος κατάφερε να κρατήσει την ισοπαλία, η οποία αποφασίστηκε μετά την 52η κίνηση του Μαύρου, ύστερα από τριπλή επανάληψη κινήσεων.
Στη παρτίδα  Anand – Polgar και σε μια Σικελική ο Ινδός απέκτησε πλεονέκτημα, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για τη νίκη. Έτσι το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά τη 45η κίνηση του Λευκού με ισοπαλία, ύστερα από τριπλή επανάληψη κινήσεων και εδώ.
Τέλος στη παρτίδα   Kramnik – Topalov και ενώ όλοι περίμεναν μια δυνατή μάχη στη Σικελική Najdorf που παίχτηκε και ιδιαίτερα μετά από το 8.....,β4 που έπαιξε ο  Topalov, ο Kramnik, αφού παρέβλεψε το 31. ΒΧγ5, όπου κέρδιζε κομμάτι και τη παρτίδα, έπαιξε τη τρομερή αβλεψία 34. Ιγ1, με την οποία «έστηνε» για μια ακόμη φορά στο τουρνουά αυτό κομμάτι, κι έτσι εγκατάλειψε αμέσως, αναδεικνύοντας τον Topalov μόνο πρώτο νικητή με το εξαιρετικό αποτέλεσμα των 6.5 βαθμών στους 10 αγώνες !
 
Η τελική κατάταξη του τουρνουά ήταν :
 
1.       Veselin Topalov (Βουλγαρία)   6.5 βαθ. ( 4+, 5=, 1- ), κέρδισε 11 πόντους ΕΛΟ
2.       Viswanathan Anand (Ινδία)                 5.5 βαθ. ( 2+, 7=, 1- ), έχασε 1 πόντο ΕΛΟ
3.       Ruslan Ponomariov (Ουκρανία) 5.0 βαθ. ( 2+, 6=, 2- ), κέρδισε 9 πόντους ΕΛΟ
4.       Judith Polgar  (Ουγγαρία )                  5.0 βαθ. ( 1+, 8=, 1- ), κέρδισε 3 πόντους ΕΛΟ
5.       Vladimir Kramnik ( Ρωσία )                   4.0 βαθ. ( 2+, 4=, 4- ), έχασε 11 πόντους ΕΛΟ
6.       Michael Adams ( Αγγλία )                    4.0 βαθ. ( 1+, 6=, 3- ), έχασε 8 πόντους ΕΛΟ
 
 
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο Veselin  Topalov ίσως  ξεπεράσει τον Viswanathan  Anand στον επόμενο πίνακα αξιολόγησης της FIDE και θα βρεθεί στο Νο 1 !!
 
Το αποτέλεσμα του τουρνουά ήταν εξαιρετικό για τον Veselin  Topalov, που κατάφερε τελικά να δικαιώσει τις προσδοκίες των συμπατριωτών του, με την καταπληκτική επίδοσή του στο δεύτερο μισό του τουρνουά ( 4.5 βαθμοί σε 5 αγώνες !! Η απόδοσή του ξεπέρασε το εξωπραγματικό 3100 !! ). Έπαιξε πολύ καλές παρτίδες αλλά στάθηκε και τυχερός, κερδίζοντας παρτίδες όπου πέρασε από χαμένη θέση ( ιδιαίτερα αυτή του τελευταίου γύρου με τον Kramnik, η οποία καθόρισε και τη τελική κατάταξη του τουρνουά ). Πάντως ο Βούλγαρος, με τη καθοδήγηση του μάνατζερ του S. Danailov δουλεύει πολύ και μεθοδικά, και πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί στη κορυφή της παγκόσμιας σκακιστικής πυραμίδας.
Αντίθετα για τους Vladimir Kramnik  και Michael Adams το αποτέλεσμα  ήταν καταστροφικό, αφού με μόλις 1 βαθμό στους 5 αγώνες του δεύτερου μισού κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.
Ο Kramnik  με τα δυο «στησίματά» του απογοήτευσε τους πολυάριθμους φίλους του που πίστευαν, ιδίως μετά το νικηφόρο ξεκίνημά του, ότι θα μπορούσε να κατακτήσει τη πρώτη θέση και να δικαιώσει επιτέλους τον τίτλο του σαν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο κλασσικό σκάκι. Ο ίδιος σε συνέντευξή του απέδωσε την πολύ κακή του εμφάνιση στη μεγάλη πίεση που αντιμετώπιζε και στη κούραση που αισθανόταν, από τα πολύ δυνατά τουρνουά στα οποία συμμετείχε ( το ματς με τον Leko  για τον τίτλο και τώρα αυτό ).
Ο Adams παρότι προπορευόταν στο πρώτο μισό του τουρνουά, εντούτοις στο δεύτερο μισό «κατέρρευσε» και τερμάτισε τελευταίος με  -2, γεγονός που του αφαίρεσε και 8 πόντους από το ΕΛΟ του. Ασφαλώς πρόκειται για μια παρένθεση για τον πολύ συμπαθή  Mickey, ο οποίος πιστεύω ότι γρήγορα θα επανέλθει στα καλά αποτελέσματα.
Ο Anand παρουσίασε το γνωστό σταθερό του παιχνίδι, έπαιξε κάποιες ενδιαφέρουσες καινοτομίες και με το +1 που έκανε κατέκτησε εύκολα τη δεύτερη θέση.
Ο Ponomariov  αποτέλεσε την  ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Από την αρχή όλοι τον προόριζαν για τη τελευταία θέση, ιδιαίτερα μετά την ήττα του πρώτου γύρου από τον Kramnik. Αυτός όμως έπαιξε σταθερά και κάνοντας 50% ποσοστό επιτυχίας ( με όλους τους συμμετέχοντες έκανε 1-1 στα μεταξύ τους ματς !! ) πήρε τη 3η θέση στο τουρνουά.
Τέλος η Polgar ( άλλη μια υποψήφια για τη τελευταία θέση στην αρχή του τουρνουά) έδειξε ότι η πολύμηνη απουσία λόγω της εγκυμοσύνης της καθόλου δεν την επηρέασε. Είχε κι αυτή ποσοστό επιτυχίας 50%
( κερδίζοντας και 3 πόντους ΕΛΟ ), κάνοντας 8 ισοπαλίες ( αλλά όλες «παιγμένες» και μαχητικότατες ) και αποδεικνύοντας ότι το σκάκι μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας από τους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει ισότητα ανδρών – γυναικών, μια που δεν ήταν καθόλου εύκολο για τους συμπαίκτες της να την κερδίσουν !
 
Στη τελετή λήξης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgy Parvanov ( φανταστείτε – λέμε τώρα – τον δικό μας Πρόεδρο Δημοκρατίας να δίνει το παρόν σε μια τέτοια εκδήλωση. Το θεωρείτε πιθανό ?? ),  καθώς και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIDE και Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μακρόπουλος. Στην ομιλία του ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε τη μεγάλη σημασία που είχε το τουρνουά αυτό, έδωσε συγχαρητήρια στην Mobitel  και στον ίδιο τον Silvio Danailov  για τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, ευχήθηκε τη καθιέρωση του τουρνουά σε ετήσια βάση  και υποσχέθηκε κρατική υποστήριξη για τη διεξαγωγή του  την επόμενη χρονιά !
Όλοι οι παίκτες έλαβαν σαν δώρα για τη συμμετοχή τους στο τουρνουά T-shirts με τα ονόματά τους επάνω και  πίνακες με  καρικατούρες τους που προκάλεσαν πολλά γέλια.
Επιπλέον ο νικητής του τουρνουά παρέλαβε σαν έπαθλο μια πολύτιμη εικόνα, φιλοτεχνημένη από διάσημο Βούλγαρο ζωγράφο.
Στον Πρόεδρο της χώρας οι διοργανωτές  δώρισαν μια ξύλινη σκακιέρα με τις υπογραφές των 6 παικτών.
 
Σε γενικές γραμμές το τουρνουά κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένο.
Όλοι είχαν μόνο καλές κουβέντες να πουν για τη διοργάνωση και τις συνθήκες εξαιρετικά υψηλού επιπέδου που υπήρχαν.
Από διαιτητικής πλευράς δεν αντιμετωπίσαμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Υπήρχε άριστη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των τριών μας, ενώ και οι παίκτες ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι.
Ακόμα και στη περίπτωση που έσβησε ο προβολέας ( είχε καεί η λάμπα !! ) πάνω από το τραπέζι που παιζόταν η παρτίδα του 6ου γύρου  Polgar – Adams,  οι παίκτες αντιμετώπισαν το θέμα χωρίς παράπονα, με ακολούθησαν αδιαμαρτύρητα όταν σταμάτησα το ρολόι τους, τους σήκωσα ευγενικά από το τραπέζι  και τους οδήγησα στο χώρο του μπαρ μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, είδαν με χιούμορ τη λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του προβολέα από δυο λαμπατέρ ( !! ) που ήρθαν από το πλησιέστερο δωμάτιο του ξενοδοχείου ( μήπως έχετε ακούσει για το ....romantic chess ??) και συνέχισαν μετά από διακοπή 10 λεπτών τη παρτίδα τους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος που όριζε η Προκήρυξη του τουρνουά ( ήταν ο Z. Azmaiparashvili ) δεν χρειάστηκε να επέμβει ούτε μια φορά, αφού όλες οι περιπτώσεις των ισοπαλιών ήταν καθαρές και αποφασίζονταν μόνο από τους διαιτητές.
 
Και λίγα λόγια για την.......ταμπακέρα !
Ο κανονισμός της προκήρυξης περί απαγόρευσης της πρότασης ισοπαλίας μεταξύ των παικτών φαίνεται ότι λειτούργησε και οι διοργανωτές πέτυχαν το σκοπό τους, που ήταν η εξάλειψη των σύντομων ισοπαλιών από τους αγώνες.
 
 
Οι παίκτες δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα και έδειξαν ότι προσαρμόστηκαν εύκολα στις απαιτήσεις του  ιδιαίτερου  αυτού κανονισμού του τουρνουά.
Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος των αγώνων η Polgar είπε ότι με το κανονισμό αυτό αυξήθηκε ο μέσος όρος του αριθμού  κινήσεων των παρτίδων, συγκριτικά με άλλα τουρνουά, ο Anand είπε ότι ο κανονισμός αυτός φαίνεται να έχει μόνο θετική πλευρά, ο Ponomariov είπε ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τον κανονισμό αυτό, ενώ ο Kramnik και ο Topalov δήλωσαν ότι δεν είδαν καμία μεγάλη διαφορά στα παιχνίδια τους  σε τόσο ψηλού επιπέδου τουρνουά.
 
Η άποψή μου είναι ότι το ...πείραμα πέτυχε !!
Ο σκοπός του κανονισμού αυτού ( anti-draw rule ! ) δεν ήταν η κατάργηση των ισοπαλιών στις παρτίδες ( αυτό ασφαλώς είναι αδύνατο να γίνει στο σκάκι ) , αλλά η κατάργηση των ισοπαλιών με λίγες κινήσεις (  οι γνωστές ισοπαλίες «σαλονιού» ).
Στις 30 παρτίδες του τουρνουά είχαμε 12 νίκες ( 9 των λευκών και 3 των μαύρων ) και 18 ισοπαλίες. Δηλαδή το ποσοστό των ισοπαλιών έφτασε το 60%, αριθμός που είναι πολύ χαμηλότερος από τα αντίστοιχα νούμερα σε άλλα παρόμοια κορυφαία τουρνουά ( στο Linares ήταν 79% το 2004 και 65% εφέτος, ενώ στο Wjik aan Zee ήταν 55% το 2004 και 63% εφέτος !! ).
Επίσης ο αριθμός των κινήσεων που έπαιξαν οι παίκτες στο τουρνουά ήταν εξαιρετικά υψηλός σε σχέση με άλλα τουρνουά. Συγκεκριμένα σε όλες τις παρτίδες τους στο τουρνουά έπαιξαν :  o Topalov 476 κινήσεις, ο  Anand 476 κινήσεις κι αυτός, ο Ponomariov 446 κινήσεις,  η Polgar 579 κινήσεις ( τις περισσότερες από όλους !! ), ο Kramnik 440  κινήσεις ( τις λιγότερες από όλους !! ) και ο  Adams 489 κινήσεις. Διαιρέστε με το 10 για να βρείτε το μέσο όρο ανά παρτίδα.
 
Μερικά ακόμα στατιστικά στοιχεία.
Η πιο σύντομη χρονικά παρτίδα ήταν η παρτίδα του 7ου γύρου  Polgar -  Ponomariov ( ισοπαλία ), που κράτησε 2 ώρες και 5 λεπτά ( η οργή του Danailov !! ), η παρτίδα με τις λιγότερες κινήσεις ήταν η παρτίδα του 4ου γύρου Adams -  Ponomariov ( ισοπαλία ), όπου παίχτηκαν 27 κινήσεις από κάθε παίκτη, η πιο μεγάλη χρονικά παρτίδα ήταν η παρτίδα του 8ου γύρου  Topalov – Polgar ( ισοπαλία ), που κράτησε 6 ώρες και 55 λεπτά και η παρτίδα με τις περισσότερε κινήσεις ήταν η παρτίδα του 2ου γύρου  Ponomariov – Polgar ( ισοπαλία ), όπου παίχτηκαν 78 κινήσεις από κάθε παίκτη.
 
Μένει πλέον να δούμε πώς ο κανονισμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα τουρνουά και να μπορέσει να έχει γενικότερη εφαρμογή ( κατάργηση του άρθρου 9.1 των Κανόνων του Σκακιού ) στο μέλλον.
 
Ολοκληρώνοντας πρέπει να πω ότι το τουρνουά αυτό ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα.
Έχω βρεθεί σαν διαιτητής σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, Ολυμπιάδες κ.λπ. αλλά τουρνουά τέτοιου επιπέδου, που συγκεντρώνουν την ελίτ του παγκόσμιου σκακιού, είναι κάτι το διαφορετικό.
Ελπίζω να μου δοθεί  η ευκαιρία να επαναλάβω την εμπειρία μου αυτή και πάλι στο μέλλον.
  
ΤΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ


Σκακιστικά Νέα και μαθήματα

Σκακιστικά νέα Chess24.gr

Το blog του

ΕΕΣ Κορυδαλλού


Photo Gallery